Invest Melaka Berhad

PELUANG PELABURAN

Melaka dihubungkan dengan infrastruktur yang sangat baik dan pasaran yang sentiasa berkembang memberikan anda peluang untuk menemui semula peluang pelaburan di negeri Melaka yang meriah. Negeri menawarkan peluang dalam bidang:

1. Elektrik & Elektronik

Elektronik terdiri daripada fizik, kejuruteraan, teknologi dan aplikasi yang berurusan dengan pelepasan, aliran dan kawalan elektron dalam vakum dan jirim. Elektronik digunakan secara meluas dalam pemprosesan maklumat, telekomunikasi, dan pemprosesan isyarat.

Syarikat berkaitan:

Teknologi Opto yang dominan

Texas Instruments Malaysia Sdn. Bhd.

Qeos Led Sdn Bhd

UTAC Manufacturing Services Malaysia Sdn Bhd

2. Automotif

Kejuruteraan automotif, bersama-sama dengan kejuruteraan aeroangkasa dan seni bina tentera laut, ialah satu cabang kejuruteraan kenderaan, yang menggabungkan elemen kejuruteraan mekanikal, elektrikal, elektronik, perisian dan keselamatan seperti yang digunakan untuk reka bentuk, pembuatan dan pengendalian motosikal, kereta dan trak serta Subsistem kejuruteraan masing-masing.

Syarikat berkaitan:

PHN INDUSTRY SDN BHD

HONDA Malaysia SDN BHD

YANFENG MALAYSIA AUTOMOTIVE INTERIOR SYSTEMS SDN. BHD.

EP MANUFACTURING BERHAD

3. Aeroangkasa

Aeroangkasa ialah usaha manusia dalam bidang sains, kejuruteraan, dan perniagaan untuk terbang di atmosfera Bumi (aeronautik) dan ruang sekeliling (astronautik). Aeroangkasa organisasi menyelidik, mereka bentuk, mengilang, mengendalikan atau menyelenggara pesawat atau kapal angkasa.

Syarikat berkaitan:

4. Industri Minyak & Gas

Sumbangan industri minyak & gas kepada ekonomi Malaysia adalah ketara. Pada 2014, minyak mentah, kondensat dan gas merupakan eksport kedua terbesar selepas barangan elektrik & elektronik dan menyumbang sehingga 20% kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Syarikat berkaitan:

5. Tenaga Boleh Diperbaharui

Tenaga yang boleh diperbaharui ialah tenaga yang dikumpul daripada sumber yang boleh diperbaharui, yang diisi semula secara semula jadi pada skala masa manusia, seperti cahaya matahari, angin, hujan, air pasang, ombak dan haba geoterma.

Syarikat berkaitan:

6. Pengilangan Halal

“Halal berasal daripada frasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh Syarak”

Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Istilah “Halal”) 1975 adalah seperti berikut:
Apabila istilah itu digunakan berhubung dengan makanan dalam apa jua bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perdagangan sebagai aspek perdagangan atau sebahagian daripada aspek perdagangan untuk makanan yang dirujuk, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' Muslim Food' atau apa-apa istilah lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau boleh difahami sebagai bermaksud untuk menunjukkan sebagai dibenarkan untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka untuk makanan yang dirujuk untuk dimakan, 

Syarikat berkaitan:

7. Produk Perabot

Perabot merujuk kepada objek alih yang bertujuan untuk menyokong pelbagai aktiviti manusia seperti tempat duduk (cth, kerusi, najis, dan sofa), makan (meja), dan tidur (cth, katil). Perabot boleh menjadi a produk reka bentuk dan dianggap sebagai satu bentuk seni hiasan.

Syarikat berkaitan:

8. Produk Makanan

Makanan ialah apa-apa bahan yang digunakan untuk menyediakan sokongan pemakanan untuk organisma. Makanan biasanya berasal dari tumbuhan atau haiwan, dan mengandungi nutrien penting, seperti karbohidrat, lemak, protein, vitamin atau mineral. Bahan tersebut dimakan oleh organisma dan diasimilasikan oleh sel organisma untuk membekalkan tenaga, mengekalkan kehidupan, atau merangsang pertumbuhan.

Syarikat berkaitan:

9. Jentera & Peralatan

Jentera dan peralatan "digunakan secara langsung" dalam operasi pembuatan, operasi ujian atau operasi penyelidikan dan pembangunan. Jentera dan peralatan industri bermaksud mesin dan peralatan yang digunakan oleh pengilang dalam pertubuhan pembuatan. Jentera ialah sebarang peranti mekanikal, elektrik atau elektronik yang direka dan digunakan untuk melaksanakan beberapa fungsi dan untuk menghasilkan kesan atau hasil tertentu. Perkataan itu termasuk bukan sahaja unit asas jentera tetapi juga sebarang tambahan atau lampiran yang diperlukan untuk unit asas untuk mencapai fungsi yang dimaksudkan. Perkataan itu juga termasuk semua peranti yang digunakan atau diperlukan untuk mengawal, mengawal selia atau mengendalikan sekeping jentera, dengan syarat peranti tersebut disambungkan secara langsung dengan atau merupakan bahagian penting jentera dan digunakan terutamanya untuk kawalan, pengawalseliaan atau pengendalian jentera.

Syarikat berkaitan:

10. Produk Logam

Industri produk logam asas di Malaysia memainkan peranan utama dalam pembangunan sektor pembuatan dan pembinaan. Industri ini terdiri daripada pembuatan produk logam ferus (besi dan keluli) dan bukan ferus (aluminium, timah, tembaga dll.).

Syarikat berkaitan:

11. Produk Getah

Teknologi Getah ialah subjek yang berurusan dengan transformasi getah atau elastomer kepada produk yang berguna, seperti tayar kereta, tikar getah dan, gelang regangan getah senaman. Bahan tersebut termasuk lateks, getah asli, getah sintetik dan bahan polimer lain, seperti elastomer termoplastik. Getah yang diproses melalui kaedah sedemikian adalah komponen pelbagai jenis barangan.

Syarikat berkaitan:

12. Produk Bukan Logam

Produk mineral bukan logam terdiri daripada pengeluaran simen, seramik, kaca, dan kapur. Sektor pembuatan ini dicirikan oleh transformasi mineral semulajadi seperti batu kapur, silika, dan tanah liat melalui proses intensif tenaga.

Syarikat berkaitan:

ms_MYMalay

IKLAN JAWATAN KOSONG

PENGURUS BESAR

Tuan / Puan,

Kami berbesar hati untuk menjemput satu (1) orang wakil daripada Syarikat anda untuk menghadiri Program Dialog kami dengan Penghantar & Pengilang Melaka pada masa akan datang. Perkhidmatan Pengumpan Kontena dari Pelabuhan Tanjung Bruas (TBP) ke Pelabuhan Klang dan sebaliknya seperti butiran di bawah:

Perkhidmatan Pengumpan Kontena dari Pelabuhan Tanjung Bruas (TBP) ke Pelabuhan Klang dan sebaliknya seperti butiran di bawah:

Tempat : Auditorium (Tahap 1), Pusat Perdagangan dan Konvensyen Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh

  • Tarikh : 14ke Ogos 2023, Isnin
  • Masa : 10.00 pagi hingga 1.00 petang

Sila RSVP melalui e-mel balas kepada barazah@investmelaka.com.my sebelum 4ke Ogos 2023.